Psoriasisartritt

(PsA) er en inflammatorisk sykdom som påvirker huden og leddene. Sykdommen kan debutere når som helst, men oftest mellom 35 og 45 års alderen. Mellom 2 og 3 % av verdens befolkning har psoriasis, og av disse utvikler opptil 30% psoriasisartritt. Vanligvis debuterer artritten innen 5 til 10 år etter utvikling av psoriasis. Psoriasisartritt er like vanlig hos kvinner som hos menn.

Psoriasisartritt kan ikke diagnostiseres ved noen spesifikk test. I stedet kreves medisinske undersøkelser (fysiske undersøkelser, blodprøver, røntgen, MR, anamnese knyttet til psoriasis) for å fastslå tilstanden. Symptomer som ømme og hovne ledd, såre, røde øyne, tretthet, morgenstivhet, og negleforandringer kan tyde på psoriasisartritt. Artritten kan debutere i alle ledd, som hofte, kne eller rygg. Selv distale ledd, som fingre og tær, kan bli rammet av artritt, et symptom som kalles daktylitt. Generelt påvirkes leddene asymmetrisk.

Psoriasisartritt er en revmatisk sykdom som består av hudsykdommen psoriasis og leddbetennelse (artritt). De fleste har psoriasis før de får leddsykdom. Pasienter med psoriasisartritt bør vurdere å konsultere en revmatolog som er spesialist på artritt. Psoriasis artritt er en kronisk sykdom og adekvat behandling kan redusere problemene som oppstår ved daglige aktiviteter forårsaket av leddsmerter og de kan bremse og også forhindre ledd- og vevsdestruksjon.

Kilde: medac Tyskland (www.metoject.com)