Revmatoid artritt

Revmatoid artritt er den vanligste kroniske, inflammatoriske leddsykdom, og kan angripe alle ledd, også de store, slik som skuldre, albuer og knær. Betennelsen fører til hevelse som resulterer i smerter og nedsatt bevegelighet. Dersom man ikke starter opp med behandling kan pasienten oppleve nedbrytning av ledd, noe som kan føre til nedsatt funksjonsevne, eller til og med invaliditet. Derfor er en tidlig og hensiktsmessig behandling svært viktig for å hindre utvikling av leddskader.

Leddgikt forekommer hos omtrent 1% av verdens befolkning og er ca. 3 ganger så vanlig hos kvinner som hos menn. Sykdommen debuterer hyppigst i 30 til 50 års alder.

Ved leddgikt kommer som regel symptomene gradvis og hos de fleste pasienter starter revmatoid artritt med ømme og hovne ledd. Leddbetennelsene angriper hyppigst små ledd, f.eks. fingrenes grunn- og midtledd, håndledd og tåledd, og ofte symmetrisk på høyre og venstre side.

Leddstivhet etter hvileperioder, for eksempel om morgenen samt en generell tretthet er vanlige symptomer. Ved undersøkelse vil legen gjøre flere tester, blant annet ta blodprøver, ultralyd og en MR eller røntgen for å bekrefte diagnosen. Pasienten vil sannsynligvis også bli stilt spørsmål om familiens sykehistorie. Når diagnosen er bekreftet, vil legen starte en behandling for å redusere de nåværende symptomer og for å forhindre fremtidig nedbrytning av ledd.

Kilde: medac Tyskland (www.metoject.com